Zorgtrajecten en zorgpaden
Een zorgpad geeft aan welk (transmuraal) traject een patiënt doorloopt, welke zorgverlener op welk moment betrokken wordt en/of acties onderneemt. We lijsten er een aantal op
Praktische adviezen over de diagnose, behandeling en multidisciplinaire opvolging van patiënten met hartfalen vind je op de website www.zorgpadhartfalen.be.
Deze richt zich op iedereen die betrokken is bij deze zorg: van patiënten en hun familie tot huisartsen, specialisten, verpleegkundigen, apothekers en kinesitherapeuten.
In samenwerking met de diensten anesthesie en orthopedie van VITAZ werd een zorgpad uitgewerkt betreffende Patiënt Blood Management bij heup- en knieprothese. Dit zorgpad zal vanaf 1/1/2025 geïmplementeerd worden.
Opgevolgd door huisarts: Dr. Jan Vanoutrive
Kinderen / jongeren
De nieuwe conventie eetstoornissen voor jongeren kadert binnen een ruimer zorgtraject. De behandelende arts (doorgaans de huisarts, of kinderarts) speelt hierin een essentiële rol. Hoe u dit concreet aanpakt, welke stappen nodig zijn,… vindt u op de website van Eetexpert met webinars en korte filmpjes rond diagnostiek en behandeling van eetstoornissen door de huisarts.
Kinderen en jongeren tot en met 23 jaar met de eetstoornis anorexia, boulimia of binge eating disorder kunnen een zorgtraject volgen met multidisciplinaire behandeling door een arts, een diëtist én een psycholoog. Tot 20 sessies bij de psycholoog en 15 sessies bij de diëtist worden volledig terugbetaald.
MASTeam eetstoornissen
Loop je vast in een casus rond eetstoornissen? Doe dan beroep op het Multidisciplinair Ambulant Support (MAS)Team Oost-Vlaanderen. Dat is het Multidisciplinair Ambulant Support Team, dat bestaat uit een kinderarts en twee psychologen, een diëtist en een psychiater.
Project ‘Upgreat’ VITAZ
De Kinderartsen van Vitaz zijn gestart met het project ‘Upgreat’ om multidisciplinair de problematiek van obesitas bij kinderen tussen 10-16 jaar aan te pakken waarbij zowel de kinderen, de ouders als de huisarts betrokken worden.
Patiënten kunnen aangemeld worden via de consultatie pediatrie Vitaz.
Contactgegevens: kindergeneeskunde@vitaz.be - 03 760 76 15
Opgevolgd door huisarts: Dr. Frauke Scheers
Volwassenen
Het Waasland obesitascentrum bestaat uit een team van gespecialiseerde artsen, kinesisten, diëtisten en psychologen.
Website Obesitascentrum Waasland
Ook op eetexpert.be vind je informatie voor huisartsen.
Voor mensen met diabetes zijn voortrajecten en zorgtrajecten uitgewerkt. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Klik dan zeker door naar de extra informatie over diabeteszorgpad.
Opgevolgd door huisarts: Dr. Bert Selleslags
Voor mensen met nierinsufficiëntie werd een zorgtraject uitgewerkt.
Meer informatie vind je via deze website.
ELZ Waasland en VITAZ sloegen de handen in elkaar voor de uitwerking van een transmuraal zorgpad osteoporose/fractuurpreventie.
Huisartsen nemen een primordiale rol op in dit zorgpad. Informatie vind je als huisarts op:
Dit zorgpad werd uitgewerkt i.s.m. de huisartsenkring, VITAZ en MS-liga.
Meer info vind je via de website van Vitaz.
Opgevolgd door huisartsen: Dr. Katrijn Verhaeghe, Dr. Bert Selleslags
Het RIZIV voorziet een tegemoetkoming in de eerstelijnszorg van deze patiënten via een gepersonaliseerd zorgtraject ‘post-COVID’ (alvast tot 31/12/2025).
Meer informatie verkrijgbaar via de website.
Vanuit het Overlegplatform Dementie (OPD) Waasland werd het initiatief genomen om samen met de partners uit de eerste lijn, VITAZ en het Expertisecentrum Dementie Meander een Zorgpad Dementie te ontwikkelen voor de regio Waasland.
Bij Geïntegreerde Zorg Waasland kan je ook aanvraag doen voor aanstelling van een dementiecoach, die de dementerende en zijn familie ondersteunt.
Meer informatie vind je via de volgende website.
Het zorgpad ADHD beoogt een optimaal traject voor kinderen en jongeren (jongvolwassenen) met druk gedrag en/of aandachts- en concentratieproblemen. Ouders, leerkrachten, (huis)artsen, CLB-medewerkers, hulpverleners: ieder die met deze kinderen en jongeren te maken heeft, kan zo wetenschappelijk verantwoorde én praktische informatie op maat vinden.
Website: adhd-traject.be/nl