Preventie
Info over o.a. vaccinaties en partners die ondersteunen in gezondheidspreventie.
Ben je op zoek naar informatie over voeding, vaccinaties, mentaal welbevinden, beweging… Check dan de webpagina ‘Preventiewijzer’ van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Hier vind je een overzicht van nuttige websites en telefoonnummers per gezondheidsthema, met achtergrondinformatie en ook tools voor de patiënt.
Huisartsen spelen een belangrijke rol zowel in het detecteren en bespreken van suïcidaliteit als in de verdere opvolging van een suïcidale patiënt. Je vind heel wat informatie op zelfmoord1813.be of in het themadossier van Domus Medica dat de evidence based richtlijnen en ondersteunende (vormings)tools bundelt en een handige steekkaarrt voor huisartsen heeft.
Je vindt heel wat informatie (ook voor burgers) over alle basisvaccinaties, griep- en COVID-19-vaccinatie op de website van Laat je vaccineren.
Specifiek voor het Waasland staat ook alle informatie voor hulpverleners en burgers op de website van de Eerstelijnszone. Je vindt hier directe links voor het bestellen van materiaal, een Q&A enz.
Wie een zwangerschapswens heeft, kan de meest recente en evidence-based informatie vinden op de website van Gezond zwanger worden met o.a. Info over voedingsadvies, hormoonverstoorders, vruchtbaarheid,… Ook huisartsen vinden hier wetenschappelijke adviezen terug, o.a. over preconceptionele consultaties, en posters voor in de wachtkamer.
Je vindt informatie terug op verschillende websites:
- Vlaanderen.be - info over de onderzoeken
- Domus Medica - huisartsenfiche
- HBM onderzoek - herbekijk de webinar voor huisartsen over de onderzoeken en mogelijke vragen die je kan krijgen.
Door het conflict in Oekraïne is een grote stroom vluchtelingen op gang gekomen in Europa. Deze vluchtelingen krijgen een tijdelijk beschermingsstatuut. Als zorgverlener zal u wellicht met hen in contact komen. Op deze webpagina bundelt de Dienst Zorg en Gezondheid alle informatie.
WGC De Vlier, Vitaz en stad Sint Niklaas hebben i.s.m. samenwerking met dokter Goeteyn, hoofd dermatologie Vitaz, een protocol opgemaakt voor de behandeling van “schurft”, dat ook mee opgepikt werd door Domus Medica en de Dienst Zorg en Gezondheid.
- Behandelingsprotocol VITAZ voor huisartsen (april 2024)
- Fiche VITAZ voor patiënten (april 2024)
- Scabiës meldpunt, behandelingsrichtlijnen e.d. van de Dienst Zorg en Gezondheid
Huisartsen en dermatologen uit groot Sint-Niklaas die patiënten hebben die in een complexe situatie verkeren (kwetsbaar op vlak van taal, mentale draagkracht, financiën) kunnen ondersteuning voor deze patiënten vragen via de projectcoördinator:
- Lotte Beck, Wijkgezondheidscentrum De Vlier
- infoscabiës@wgcdevlier.be
- 03 766 18 38
Partnerorganisatie voor val- en fractuurpreventie bij ouderen. Hebben een aanbod van documentatie, materialen, vormingen en expertennetwerk.
De Logo’s (LOkaal GezondheidsOverleg) werken mee aan de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen op lokaal niveau. Je kan er o.a. materiaal bestellen. Afhankelijk van jouw gemeente is jouw aanspreekpunt:
- Logo Waasland voor Beveren, Hamme, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse of Waasmunster: logowaasland.be
- Logo Gezondplus voor Lokeren en Moerbeke: logogezondplus.be
- Logo Antwerpen voor Zwijndrecht: logoantwerpen.be
Help inactieve mensen op weg naar een beweeglijker leven met een persoonlijk coachingtraject dat zich kenmerkt door een professionele en motiverende coach, een beweegplan op maat en nauwe opvolging. Verwijs jouw patiënten door of bestel promotiemateriaal.
Alle info voor artsen op de website van ELZ Waasland
Alle Info voor patiënten vind je op deze websitepagina van ELZ.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil op een toegankelijke manier burgers helpen om gezond te leven, met onderbouwd advies, concrete tips en kant-en-klare projecten.
Website: gezondleven.be
Alle informatie over screening en bevolkingsonderzoeken dikkedarm kanker, baarmoederhalskanker, borstkanker en aangeboren aandoeningen. Je kan in de rechterbovenhoek de taal (10) aanpassen waardoor alle basisinformatie en verschillende materialen meteen te zien in de gekozen taal.
Onder professionelen vind je ook informatiefiches voor huisartsen (Baarmoederhalskanker, Dikkedarmkanker, Borstkanker, Aangeboren aandoeningen)
Meer info via de website.
De Gezondheidsgids is een instrument dat u helpt bij het opmaken van een persoonlijk preventieplan voor de patiënt.
Website: domusmedica.be/expertisedomein/preventie-gezondheidspromotie/gezondheidsgids-domus-medica