Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.

Partners in zorg in de regio

Binnen de Eerstelijnszone Waasland én buiten onze regio zijn er heel wat zorgpartners en instellingen waar je als huisarts beroep op kan doen en mee kan communiceren.

In dit overzicht vind je de nodige contactgegevens waarop huisartsen de adviserende artsen en andere diensten kunnen bereiken.

Eerstelijnszones zijn opgericht om het werk van lokale overheden, zorg- en hulpverleners beter op elkaar af te stemmen. Eerstelijnszone Waasland dekt heel de regio van onze Huisartsen(wachtdienst) Waasland.

Link: Eerstelijnszone Waasland Noord-Oost en Zuid-West

Medische Hulppost Lokeren

Voor kleine traumatologie en arbeidsongevallen, maar ook voor niet-acute en niet-levensbedreigende pathologie kan je jouw patiënten/burgers op weekdagen doorverwijzen naar de Medische Hulppost (kortere wachttijd dan Spoed Sint-Niklaas).

Zo nodig kan je deze affiche in je wachtzaal uithangen

Website Medische Hulppost Lokeren

Spoed

Bij doorverwijzing naar Spoed Sint-Niklaas is telefonisch verwittigen NIET nodig, stuur wel steeds jouw verwijsbrief elektronisch naar Dr. Jorn Damen. Bij twijfel, overleg via 03/760.62.26.

Check je of de Sumehr van jouw patiënt up-to-date is? Belang van Sumehr op Spoed

Website Spoedgevallen en MUG VITAZ

Wat houdt preventieve dienstverlening Kind en Gezin in?

Op de website van Domus Medica vind je een overzicht van de dienstverlening en de opvolg- en verwijsprotocollen van Kind en Gezin, het koorts- en ziektebeleid in de kinderopvang en de zorgtoeslagevaluatie. Ook de contactgegevens van de lokale teams van Kind en Gezin, het team medisch beleid van Opgroeien en het team Zoë (Zorgtoeslagevaluatie) vind daar terug.

Contactgegevens lokale teams:

Noord-Oost Waasland = Stekene, Sint-Gillis-Waas, Beveren, Kruibeke, Zwijndrecht: noord-oost.waasland@kindengezin.be

Zuid-West Waasland = Moerbeke, Sint-Niklaas, Temse, Lokeren, Waasmunster: zuid-west.waasland@kindengezin.be

078 150 100 (Kind en Gezin-lijn)

Online: www.kindengezin.be

Wanneer je op zoek bent naar een kwaliteitsvolle kinesitherapeut is kinesitherapie.be een goede keuze. Het kwaliteitskader van PQK is nl. het enige kwaliteitskader voor kinesitherapie in België, hier staan ook de door de FOD erkende bijzondere bekwaamheden bij.

Daarnaast is de zoekmachine van Kinesitherapeutenkoepel Axxon.be ook een optie: eveneens met bijzondere beroepsbekwaamheden.

De ‘wegwijzer kinesitherapie’ kan een hulpkader zijn in het voorschrijven van kinesitherapie, te vinden via de nomenclatuur voor artsen op de website van Axxon.

Ergotherapie

Meldt een patiënt zich met een nieuw valincident? Is uw patiënt nog zelfredzaam? Kan hij/zij de kinderen naar school brengen? Door samen te werken met een ergotherapeut krijgt u een waardevol inzicht in de thuissituatie van uw patiënten en in de complexiteit van hun gezondheid. In dit kort promofilmpje van de beroepsvereniging Ergotherapie Vlaanderen komt u te weten hoe en wanneer u naar de ergotherapeut kunt verwijzen.

Snel een ergotherapeut vinden? Dat kan via de website: www.vindeenergotherapeut.be.

De Wase Kiem is een zwangerschapscentrum dat kwetsbare zwangere vrouwen zowel in groep als individueel begeleidt tijdens en na de zwangerschap. Deze begeleiding vindt plaats in de gemeente waar de zwangere woont. Het gezin wordt begeleid door zowel de vroedvrouw, huisarts, gynaecoloog als maatschappelijk werker. 

dewasekiem.com

vzw SAMEN OUDER staat in voor het beheer van 6 erkende woonzorghuizen: Het Hof, Hofstede, Heilig Hart en De Ark in Sint-Niklaas, Grootenbosch in Beveren en ’t Heuverveld in Waasmunster

Website: samenouder.be

Palliatieve zorg

Algemene informatie vind je op de website van Palliatieve Zorg Vlaanderen.

Contacteer voor opstart palliatieve zorg:

Netwerk Palliatieve Zorg Waasland *
Belseledorp 90 (Pastorie), 9111 Belsele

Website Palliatieve Zorg Waasland
03 776 29 97 - info@npzw.be

* Patiënten uit Waasmunster - Moerbeke - Zwijndrecht behoren (nog) niet tot het werkgebied van Netwerk Palliatieve Zorg Waasland. Verschillende Netwerken
Waasmunster: Palliatieve zorg regio Dender
Moerbeke-Waas: Gent-Eeklo
Zwijndrecht: PHA

Vooraleer een begeleiding start, wordt altijd eerst contact genomen met de huisarts. Het palliatief team Waasland staat ook ter beschikking voor vragen van huisartsen.

Belangrijke tips:

Rouwzorg

Er zijn nog andere initiatieven in het Waasland voor rouwzorg, deze werden allemaal gebundeld op de website van Rouwzorg Waasland.

LEIF-punt Waasland en LEA (LevensEinde App) voor huisartsen

  • Heb jij als zorgverlener of jouw patiënt een vraag over levenseinde, voorafgaande zorgplanning, of hulp nodig bij het invullen van de wilsverklaring? Vanaf heden kan je hiervoor fysiek of telefonisch terecht bij het nieuweLEIF-punt Linkeroever&Waasland in Beveren (Pareinpark). 

LEA, de LevensEinde App (of website), is een praktisch hulpmiddel voor artsen en zorgverleners in de zorg voor ernstig zieken en hun naasten en bij het ondersteunen van hun keuzes.

De VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding)  is een expertisecentrum voor tuberculosebestrijding en de respiratoire gezondheidszorg, ze leggen het accent op rookstop en rookstopbegeleiding. Via hun website kan je tabakologen in de buurt vinden.

Info over hoe zwangere vrouwen of (aanstaande) ouders te helpen de eerste stap zetten om te stoppen met roken vind je ook op deze website.

Hoe help je vrouwen die tijdens hun zwangerschap de e-sigaret (willen) gebruiken? Wat adviseer je hen?

Met een online tool helpt Fara vzw keuzes maken bij een ongeplande zwangerschap 

Website: keuzehulpongeplandzwanger.be

Werkt verschillende acties uit ter ondersteuning van patiënten met chronische zorg (dementiecoach, parkinsoncoach, casemanagers, inloophuis dementie, medicatiereview enz.).

Overzicht wat ze kunnen betekenen voor de huisartsen.

Meer informatie vind je via de website.

Wist u dat u als huisarts, werkzaam voor mensen met een beperking, terechtkan bij het VVAG?

De VVAG wil alle artsen, huisartsen en specialisten, werkzaam in deze sector, verenigen. Ze organiseert opleiding en bijscholing rond relevante topics binnen de zorg voor personen met een handicap

De Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) bieden allesomvattende zorg aan slachtoffers van seksueel geweld en advies aan hun steunfiguren. Deze zorg wordt aangeboden onder één dak door een speciaal opgeleid team. De dichtsbijzijnde centra voor slachtoffers uit eerstelijnszone Waasland bevinden zich in Gent of Antwerpen.

Ook Punt. vzw ondersteunt slachtoffers van seksueel geweld om gepaste hulpverlening op maat te vinden en organiseert vormingen voor eerstelijnswerkers en sensibiliseringscampagnes.

 

Udesite | Alle rechten voorbehouden

Privacy  |  Cookies  |  Disclaimer